Motivul pentru care orașele antice sunt descoperite doar sub pământ. Rolul fascinant al fenomenelor naturale

de: Gabriel Peneș
21 08. 2023

Ai observat că, atunci când sunt găsite relicve ale civilizațiilor antice, ele sunt dezgropate și nu aflate la suprafață, pe undeva? Înainte de a trage concluzia că aceasta se datorează unor grupuri oculte, hotărâte să ascundă cunoștințele trecutului, ar trebui să știi că există un număr de cauze serioase. Dezastrele naturale, de exemplu, pot îngropa un oraș antic destul de repede și de abrupt – vezi cazul Pompeii.

Motivul pentru care orașele antice sunt descoperite doar sub pământ

Așezările omenești și orașele pot fi abandonate, începând, astfel, un îndelungat proces de a fi, treptat, îngropate total sau parțial. Anticele orașe mayașe au fost acoperite de vegetația junglei, lăsând în urmă doar movile verzi sub care să le găsească arheologii.

Alte orașe sau structuri pot fi îngropate de către fenomenele meteorologice cu inundații și vânt, care depun straturi peste straturi de sol și praf peste ele, din nou nelăsând în urmă decât movile mai mult sau mai puțin suspecte.

Totuși, nu toate orașele antice au fost abandonate. Roma, de pildă, este locuită fără întrerupere din anul 753 î. Hr., dar relicve ale Romei antice rămân încă îngropate adânc.

Pentru a ne face o idee, există clădiri, inclusiv cea cu numele de Curia Julia, unde nivelul solului s-a modificat atât de mult, cu trecerea timpului, încât ușile au trebuit să fie mutate cu câțiva metri mai sus față de cum erau în timpul construcției, scrie iflscience.com.

Rolul fascinant al fenomenelor naturale

Această schimbare dramatică a nivelului solului se datorează în mică parte materiei organice din Roma, așa cum se explică și în filmulețul pe care-l puteți vedea la finalul acestui articol.

Frunzișul și materia organică s-a descompus, transformându-se în sol și ridicând, treptat, nivelul solului. Inundațiile au avut, de asemenea, rolul lor, aducând și mai multă materie în oraș.

Dar cel mai important factor a fost omenirea care a construit, neîncetat, peste ceea ce construiseră generațiile anterioare, fără să curețe locul de resturile (sau de informațiile istorice) ale celor care au trăit înaintea lor.

În Roma și în Londra, orașe care s-au transformat în metropole, se foloseau adesea resturi de clădiri și pământ, rămase de la demolări, pentru a pava străzi, adăugând, astfel straturi noi.

Uneori, acest lucru nu era făcut în mod intenționat. O clădire veche care se surpase în Roma antică putea fi descoperită mai târziu, pietrele fiind luate (recuperate) și folosite la alte construcții, în timp ce artefacte și plăci de ceramică considerate neimportante erau ignorate și lăsate pe loc. Pentru că… este frumos să le lăsăm și arheologilor ceva de găsit după ce se obosesc să sape.